ESC 2013 - The Big Five + Sverige


 
Såja, nu är det bara de finalklara kvar. 
 
OBSOBSOBS: Omdömena betygsätts efter studioversionerna. 
 
1. Frankrike - L'Enfer Et Moi
Soundet i början är ju så himla bra och hon har ju en sån skön röst, men det är ju ingen låt? Det händer ju precis ingenting och hur många gånger jag än hör låten så glömmer jag bort melodin på så fort den tagit slut. Synd! Tror dock inte att resten av europa är lika petiga, detta kan nog gå hem. Bara inte hos mig.
2/5
 
2. Tyskland - Glorious
Cascada är så himla årskurs 7-8 för mig att jag blir helt nostalgisk. Gillar låten också! Låter som en typisk Cascada-dänga, skulle jag vilja säga. Detta kan hamna högt. Visst, det är inget nytt och unikt, men den är catchy och välgjord och det räcker gott och väl i min bok. Har svårt att se att den skulle hamna på en slutplacering i nedre halvan.
3,5/5
 
3. Spanien - Contigo Hasta El Final
Jag gillar ju denna. Låter lite som något som skulle kunnat tävla typ 2001, och det tycker inte jag är något negativt eftersom att det är ett av mina favoritår eurovision-wise, hehe. Om nu fjolårets "Quédate Conmigo" bara slutade tia ifjol (så ORIMLIGT, borde kommit typ trea efter Loreen och Zjelko) så borde det ju kanske inte gå särskilt bra för denna, men jag gillar den ändå. Men som jag tjatar om varje år: snälla spanjorer, skicka Cristian Castro nästa år med en dundersmörballad a la Con Ella! SNÄLLA! Skiter i om den kommer sist, huvudsaken att den är jättebra och jättesmörig. Tack på förhand!
3,5/5
 
4. Storbritannien - Believe In Me
Älskar Bonnie, men va tusan? Är hon inte värd en bättre låt än denna gråa tråksoppan? Somnar ju. Låter som ett albumspår man hoppar över för att komma till de bra låtarna. Dock fortfarande bättre än många av låtarna i år, vilket i sig säger en del om årets kvalitetsnivå.
2,5/5
 
5. Italien - L'Essenziale
Det HÄR gillar jag. Dunderfin, enkel ballad på vacker italienska. Love it. Hoppas verkligen att det blir bra på scen också, annars dör jag väl.
4,5/5
 
6. Sverige - You
Åh, vad jag minns när jag läste att Robin skulle vara med i mello med en låt som hette "You". Fick såna mellanspår-på-en-idolskiva-vibbar när jag läste titeln. Älskar att bli så positivt överraskad som jag blev när jag hörde hela låten första gången. Det tog några lyssningar innan jag verkligen älskade den, men redan vid första lyssningen så fick jag ju mina fördomar krossade. Pampig joddelpop! Dör fortfarande under "whenever I get days of do-o-o-oubts"-partiet och där då alla dansarna faller ihop. Så maffigt! Ska bli grymt spännande att se hur numret ändrats. I och med att låten är en grower så känns det så sjukt svårt att tippa, men känns som att från plats 8-17? Eller nåt. Hoppas dock på högre placering, naturligtvis. Fast även om den skulle komma toksist så kommer jag ändå stå fast vid att vi skickade helt rätt låt till Malmö. Det är då man är garanterad en finalplats som man ska skicka ett litet wildcard, och i år blev wildcardet joddelpop. Heja Robin!
5/5
 

Se där, jag hann skriva alla blogginlägg innan jag drar ner till eurovisionhuvudstaden. Muy bien!
 
OM det nu råkar vara någon stackare som faktiskt läser mina eurovisioninlägg, kan ni inte bara snälla sno iväg en kommentar om vilken/vilka ni hejar på då? Anonymt eller icke spelar ingen roll, är bara så himla nyfiken.
 
Lär väl märkas om jag kommer tillbaka lycklig eller vansinnig på söndag. Hej på er!

ESC 2013 - Semifinal 2


 
 
Så var det dags för min semi! Tjiho! 
 
OBSOBSOBS: Omdömena betygsätts efter studioversionerna. 
 
1. Lettland - Here We Go
Höjden av töntighet. Orkar verkligen inte. "Here we go, here we go, something light in the sky, we can fly". Allvarligt? Vet inte hur jag ska beskriva den riktigt. Det känns lite som att några kids slängt ihop den på en musiklektion med Robbie Williams genomtrista "Millenium" som inspirationskälla och sen petat in något som ska föreställa en rap där mitt i också. Näe. Saknar Brainstorm. Det var tider, det. Där snackar vi låt som håller än idag, tretton (!) år senare.
1/5
 
2. San Marino - Crisalide
Ojsan, snacka motsatsen till San Marinos bidrag ifjol (som sjöngs av samma sångerska, no less). Det är inget fel på låten, den är riktigt fin. Däremot kan jag störa mig lite på att den låter exakt likadant under de första två minuterna, samma melodi som går i loop liksom. Efter de två minuterna växlar låten om till någon nittiotalsschlager. Känns som något som man antingen älskar eller hatar. Jag hade nog gillat den mer som en ballad fullt ut tror jag. Den ligger dock tvåa efter Danmark i OGAE:s internationella omröstning, så den kan nog bli farlig om det blir bra på scen.
3,5/5
 
3. Makedonien - Pred da se razdeni 
Den börjar ju så bra, karln sjunger ju SÅ FINT. Sen bara *poff* förvandlas den till ett himla jippo? Begriper inte. JA JAG VET att hon tantan har släppt typ hur många album som helst och varit nominerad till Nobels fredspris två gånger och allt sånt, allt gott åt henne, men hon har bannemig inget i den här låten att göra. Punkt. Åh, vad genomvacker den här låten hade varit som en ren ballad, ujuj. Men nähepp. Skit i't då. Kan dock tycka låten är rätt charmig som den är också, men det stör mig ju att den kunde blivit så mycket bättre. Den hade kunnat vara en stark femma, nu bidde det en trea istället.
3/5
 
4. Azerbajdzjan - Hold Me
Ja ja, många lär ju tycka detta är en dussinlåt men jag fullkomligt älskar den? Tydligen ska den vara grymt maffig på scen också. Längtar! Denna är ju så mycket bättre än "Running Scared", han sjunger dessutom hundra gånger bättre än Ell & Nikki. Sen kan ju mitt tycke för denna eventuellt ha boostats lite i och med att den innehåller en fabulous tonartshöjning... Hehe. Dessvärre får den ju inte vinna, orkar inte med en till final i den humorbefriade staden Baku.
4,5/5
 
5. Finland - Marry Me
Jag måste erkänna att jag fortfarande är lite småsurig över att min favoritlåt i Finlands final inte vann, men denna har växt hos mig och nu är den en av mina favoriter i eurovision. Det är ju väldigt Katy Perry light, och jag gillar ju Katy-pop.  Tror den gör sig grymt bra live också, så det är ju ett plus.
4/5
 
6. Malta - Tomorrow
Låten är söt och sångaren sjunger bra, dock har jag lite problem med att det låter som att han har nåt varmt i munnen när han sjunger för det låter lite mysko ibland? Att man sen uppenbarligen snott ooh-ooh:andet och ukuleleplinket från Train känns väl lite sådär, men men. Går helt klart att lyssna på och går säkert hem i stugorna. Blir ytterst paff om icke går till final.
3,5/5

7. Bulgarien - Samo Shampioni
Mår psykiskt dåligt av denna. Tvi vale, vilket oväsen. Försvinn ur mitt liv.
1/5
 
8. Island - Ég á Lif
Nu är ju detta ingen "Never forget", men den har faktiskt växt ju fler gånger jag lyssnat på den. Isländska är ju fint, sångaren har en jättefin röst och låten är fin. Sen kan jag tycka att det fattas nåt (trots tonartshöjningen) för att den ska hamna bland mina favoriter (Skoja ba, den har växt nåt grymt sen jag började skriva detta inlägg. Är en av mina favoriter nu), men den är ju helt klart värd en finalplats kan jag tycka. Tror dock det hänger mycket på hur scenframträdandet ser ut, känns som att det behöver hända något på scen för att det inte ska bli för mjäkigt.
4/5
 
9. Grekland - Alcohol Is Free
Minns när det lottades fram vilka länder som skulle tävla i vilken semi och Grekland lottades till min och jag ba "åh gött, Grekland skickar ju typ alltid lyssningsbara låtar!"... Spoke too soon. Okej, lite charmig är den väl. Den går ju att lyssna igenom utan att få psykbryt, den har ju i alla fall en melodi. Men alltså. Varför just i år? 
2/5
 
10. Israel - Rak bishvilo 
Alla eurovisionnissar varkar tycka denna är dötrist. Jag gillar den dock? Så antingen har jag skum musiksmak (mycket troligt) eller så har dom sett scenframträdandet och tycker att det stjälper låten. För övrigt, VET att jag tjatar om att jag saknar flera länders tidigare bidrag men herrrregud BRING BACK HAREL SKAAT!!!! Fast han kan ju få ta någon extra sånglektion innan så det inte låter lika småsurt som det gjorde 2010 som troligen kostade honom en topp 5-placering. Lyssnar på "Milim" nu för övrigt. Dör vad bra. ANYWHO. Det får bli en trea.
3/5
 
11. Armenien - Lonely Planet
Det må vara menlöst och snarkigt, men det är i alla fall en låt med en melodi och sångaren sjunger bra (i studioversionen i alla fall) och den innehåller i en tonartshöjning, så jag tycker nog att den fått ta oförtjänt mycket skit. Så dålig som vissa ESC:are vill få det till är den faktiskt inte. Vänta ni bara till Rumäniens bidrag. Ujuj...
2/5
 
12. Ungern - Kedvesem
Minns när det började dra ihop sig till eurovision och massa olika schlagerbloggar började hylla denna och jag begrep precis ingenting? Så jag lyssnade och lyssnade men den växte inte alls... förrän nu. Nu är jag också fast. Vet inte om det är tänkt att den ska vara en typ lullaby, men jag får den känslan i alla fall. Den är liksom söt och enkel. Synd att EBU stoppade dom från att sjunga sista biten på svenska, för jag hörde den här och tyckte det gjorde så mycket när man förstod lite mer vad låten handlade om. Dock verkade sångaren vara sketatrist och loj på första repet igår, men jag hoppas det blir bra när det väl gäller. 
4/5
 
13. Norge - I Feed You My Love
Så till låten jag vill ska ta hem hela killevippen. Ärligt talat så var jag lite lack under norska mello eftersom att jag tyckte den här var så sinnessjukt himla bra, så gick den inte ens till final? Sen hörde jag "I Feed You My Love" och efter någon lyssning så var den en klar femma. Skulle denna vinna så känns det som att tävlingen är på väg i rätt riktning, samma riktning som Loreen styrde kosan i fjol. Inget Ell & Nikki-trams, om en säger. Mer modern musik i eurovision! 
5/5
 
14. Albanien - Identitet
Gubbig skrikrock som vänligen kan hålla sig på mils avstånd från denna tävling. Next.
1/5
 
15. Georgien - Waterfall
De första gångerna jag hörde denna fick jag inget grepp om den och tyckte den bara var jättetråkig, vilket var synd eftersom jag hoppats på en G:son-signerad pangdänga. Nu har jag dock gått och börjat gilla den? Vilket i och för sig är trevligt eftersom den tävlar i min semi. Visst, den är lite sömnig och yada yada yada men jag tycker ändå att den är en grower? Maffigt hur den blir pampigare och pampigare ju längre låten håller på. Som vanligt plus i kanten för följande ingrediens: tonartshöjning. Den var en var en tvåa vid de första tre lyssningarna. Nu är den tydligen en fyra? Blir inte klok på mig själv.   
4/5
 
16. Schweiz - You and Me
Detta var en av de första eurovisionlåtarna jag hörde. Vet inte hur det är med resten av europa, men jag får denna på hjärnan konstant? Eller, jag börjar sjunga på denna, sen går jag över till att sjunga på Sandra Dahlbergs "Jag tar det jag vill ha". Tydligen ska den vara jättemesig och tråkig på scen, vilket är lite synd för jag har liksom börjat smågilla den lite? 
3/5
 
17. Rumänien - It's My Life
Så till årets spektakel. Alltså, jag kan tycka att den börjar helt okej? Sen blir det operasoppa av det hela. Dessutom verkar scenshowen bli helt sinnessjuk. Vissa älskar detta och tycker att det här liksom ÄR eurovision. Själv hatar jag det och vill helst bannlysa denna typ av skit från tävlingen, men det lär ju ej hända. Blä. 
1/5
 
Såja, bara the big five och Sverige kvar. Nördräknade lite på mina betyg och kom fram till att jag gett första semin ett medelvärde på 2,4 och denna semi ett medelvärde på 2,9. Får se om betygen ändras lite efter jag sett allas scenframträdanden. 

ESC 2013 - Semifinal 1


 
You have been warned. Nu är det alltså dags igen. "Gee, whoop-de-doo", tänker ni. "HURRA!", tänker jag. Som vanligt. Nu har jag i alla fall hunnit lyssna in mig lite på årets startfält, så nu kör jag. Så det så.
 
OBSOBSOBS: Omdömena betygsätts efter studioversionerna. 
 
1. Österrike - Shine
Vid första lyssningen tyckte jag detta var så hemskt tråkigt, meningslöst och ihopslängt-på-en-kvart-på-musiklektionen att jag orkade inte. Den har växt efter några lyssningar, dock. Jäntan sjunger ju faktiskt riktigt bra och låten är vid närmare eftertanke inte HELT värdelös. Är grymt osäker på om den går vidare till final, känns som det kan gå lite hur som helst. Allt från bland de sista till typ plats 9-10 i sin semi och därefter hamna på typ plats 18-sist i finalen. 
2/5
 
2. Estland - Et uus saaks alguse
Första gången jag hörde denna tänkte jag bara "MEN NEJ! VAR ÄR MIN KUULA II?!", men denna har växt till att bli en liten favvo hos mig, faktiskt. Hon sjunger ju så fint och låten är så söt att jag vill äta upp den? Och estniska, är inte det hemskt fint ändå när man tänker efter? Låter kanske liiite omodernt, men SEE IF I CARE! Det har ju släppts en svensk version också och jag tycker den också är jättefin. Hoppppas den går till final!
4/5
 
3. Slovenien - Straight Into Love
Introt bådar ju så himla gott, versen låter riktigt bra, sen bara *SKRIK* *SKRIK* *UPPREPNING* *UPPREPNING* *BILLIGT DUNKA-DUNKA*. Sånt himla bullshit, det kunde ju ha blivit så bra! Blir upprörd bara av tanken på detta, så det får räcka så här.
2/5
 
4. Kroatien - Mižerja
S n a r k. Blir grymt förvånad om denna går vidare till final.
1/5
 
5. Danmark - Only Teardrops
Så till årets eurovisionvinnare. Jo, men det känns faktiskt helt otänkbart att denna INTE hamnar topp 3 i finalen. Sinnessjukt catchy redan från första lyssningen, stort plus i kanten i detta sammanhang. Nu ska jag ju bara bedöma studioversionerna men hon sjunger grymt bra live också, vilket ju är viktigt. Kan tycka det skulle vara roligt också om Danmark vann i Sverige igen à la 2000. Skulle bli en fin liten tradition. Det enda jag tycker är lite tråkigt är att det känns lite förutsägbart, sån typiskt eurovisionvinnare, liksom. Inte så mycket nytänk, den hade lika gärna kunnat ha deltagit för fem år sen. Blir jätteglad om den vinner, men det skulle vara snäppet roligare om Norge vann som har en låt som känns extremt 2013.
4,5/5
 
6. Ryssland - What If
Alltså jag kan ju inte låta bli att gilla den här låten, trots att jag i Inför ESC såg videon och höll på att kräkas av pinighet. Som sagt, jag bedömer bara studioversionerna och jag tycker denna är riktigt bra? Hon sjunger ju grymt bra och låten är välgjord och maffig. Plus i kanten för denna extremt viktiga ingrediens: T O N A R T S H Ö J N I N G! *applause* 
3,5/5

7. Ukraina - Gravity
Det är väl inget större fel på denna egentligen, men jag får inget riktigt grepp om melodin och jag får panik varje gång hon sjunger "baaatterflaaaaj". Inte min kopp te. Next.
2/5
 
8. Nederländerna - Birds
Kan förstå varför så många fastnar för denna, den sticker ju ut och är häftig, men nu tycker ju jag inte att den är SÅ bra som alla andra verkar tycka. Eller, under första versen och refrängen är den bra. Efter det känns det bara som att den upprepar sig hela tiden och jag bara suckar och byter låt. Velar mellan 3 och 3,5. Är snäll idag.
3,5/5
 
9. Montenegro - Igranka
Ugh men nej. Tyst. Knip. Är så hemskt tacksam att jag slapp denna i min semi. 
1/5
 
10. Litauen - Something
Detta är ju typ definitionen av meningslöst, men den har ju i alla fall en melodi och så till skillnad från, säg, Montenegro. Lär inte ta sig till final.
1,5/5
 
11. Vitryssland - Solayoh
Väntar fortfarande på den dagen Vitryssland kommer med nåt som är lika bra som "Work Your Magic" från 2007 (nu smygälskade jag ju mitt guilty pleasure från i fjol, men någon "Work Your Magic" var den ju verkligen inte), men denna är helt okej den med. En klassisk eurovisionlåt, kan jag känna. Lite Ruslana och Sertab-känsla minus vinnarvibbar. Kan mycket väl gå till final.
3/5
 
12. Moldavien - O Mie
Meh. Helt okej och kan säkert gå till final men... njä. Lite snarkigt, tyvärr.  
2/5
 
13. Irland - Only Love Survives
Okej, ska nu försöka låtsas som att jag inte sett den töntiga musikvideon där alla gör hjärttecken med händerna à la mellanstadiodisco. Så, nu har jag glömt det! Jag kan tycka låten vill vara modernare och bättre än den är. I dessa sammanhang kanske det inte gör något, men jag känner bara "meh, mellanmjölk". Dåligt är det ju inte, men kräks eventuellt lite i smyg om den går och vinner när något modernt på riktigt *hostNORGEhost* förtjänar det bättre. Men, men.
3/5
 
14. Cypern - An me thimase
Men neeej. Hon sjunger väl fint och så men c h r i s t vad sömnigt. Saknar Jon Lilygreen (och är väl också ca den enda på jorden som gör det). Vill ha en "Life Looks Better in Spring II"! 
1,5/5
 
15. Belgien - Love Kills
Gillar rösten. Egentligen gillar jag typ allt förutom "Love kills - over and over"-biten, dock är det ju en rätt stor del av låten att ogilla i och med att det är typ halva låten. Men men, overall så är den ju helt okej och bör gå till final. Sen vettekatten.
3/5
 
16. Serbien - Ljubav je svuda
Skapligt nerköp från fjolårets UNDERBARA låt som jag fortfarande får välbehagsrysningar av. Alltså... nej. What is up med "minne-manne-månne"-biten i refrängen? Så konstig melodi. Så konstigt framträdande (jag vet, studioversionen, men ändå). Så konstigt allt. Nej tack. Skicka Zeljko igen 2014 istället tycker jag. Det brukar fungera.
1,5/5


Summa summarum så känns det som att jag gjorde helt rätt i att se andra semin istället för första. Danmark och Estland är de enda låtarna från denna semi som jag ofta lyssnar på i spotify och kan tänka mig att rösta på i finalen, annars är det ett grymt blaskigt startfält. Synd.
RSS 2.0